Ο Γλυκαιμικος δεικτης δείχνει πόσο γρήγορα ένα τρόφιμο αυξάνει το σάκχαρο του αίματος. Επομένως η κατανάλωση τροφών με χαμηλό Γλυκαιμικο δεικτη βοηθά στην καλύτερη ρύθμιση σακχάρου.Γενικά, ο Γλυκαιμικος δεικτης επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες οπως

Το είδος του τροφίμου Όσο πιο επεξεργασμένο είναι ένα τρόφιμο τόσο πιο υψηλό Γλυκαιμικο δεικτη έχει. Για αυτό, τα προϊόντα ολικής αλέσεως ανεβάζουν λιγότερο το σάκχαρο του αίματος σε σχέση με τα λευκά.

Το επίπεδο ωρίμανσης Όσο πιο ώριμα είναι τα φρούτα, τα λαχανικά ή οι καρποί, τόσο πιο υψηλό Γλυκαιμικο δεικτη εχουν . Για παράδειγμα, μία παραωριμασμένη μπανάνα ανεβάζει περισσότερο το σάκχαρο του αίματος από μία αγουρή.

Ο χρόνος μαγειρέματος Όσο περισσότερο χρόνο μαγειρεύονται τα τρόφιμα τόσο υψηλότερο Γλυκαιμικο δεικτη έχουν. Για παράδειγμα, τα παραβρασμένα ζυμαρικά σε σχέση με τα al dente έχουν υψηλότερο Γλυκαιμικο δεικτη . Το ίδιο ισχύει και για το ρύζι, τις πατάτες και τα όσπρια.

Η σύσταση του γεύματος Η συνύπαρξη λίπους και πρωτεΐνης στα γεύματα μειώνει τον Γλυκαιμικο δεικτη Το λίπος καθυστερεί την κένωση του στομάχου και η πρωτεΐνη διεγείρει έκκριση ινσουλίνης. Η προσθήκη όξινων ουσιών όπως ο χυμός λεμονιού μειώνει το Γλυκαιμικο δεικτη

Λύστε σήμερα κιόλας το πρόβλημα σας με σωστό πρόγραμμα διατροφης κλεινωντας ραντεβού εδώ.  Αν πάλι είστε εκτός Θεσσαλονίκης εξυπηρετηθείτε online πατωντας εδω  Aν εχετε καποια αποροια στειλτε mail εδω