Η μεσογειακή διατροφή: Ένας τρόπος ζωής με ρίζες στην παράδοση και οφέλη για την υγεία
Η μεσογειακή διατροφή είναι εμπνευσμένη από τις παραδοσιακές διατροφικές συνήθειες της Ελλάδας, της νότιας Ιταλίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας, όπως διαμορφώθηκαν κυρίως τη δεκαετία του ’40 και του ’50 — και, σε μεγάλο βαθμό, ακόμη και από τα αρχαία χρόνια.
Χαρακτηριστικά της μεσογειακής διατροφής είναι:
- Υψηλή κατανάλωση ελαιολάδου (ως κύρια πηγή λιπαρών)
- Πλούσια χρήση οσπρίων, ανεπεξέργαστων δημητριακών, φρούτων και λαχανικών
- Μέτρια κατανάλωση ψαριού και λευκού κρέατος
- Περιορισμένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος, ζάχαρης και επεξεργασμένων τροφίμων
Αν θέλαμε να αποδώσουμε τη μεσογειακή διατροφή σε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα, αυτό θα περιελάμβανε:
- 1 φορά την εβδομάδα ψάρι
- 2 φορές την εβδομάδα λευκό κρέας (κοτόπουλο, γαλοπούλα)
- Τις υπόλοιπες ημέρες: όσπρια, γευστικά τυροκομικά, λαχανικά, φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως
Αυτός ο τύπος διατροφής, βασισμένος στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα, επιτρέπει στον οργανισμό να επιτύχει τόσο απώλεια λιπώδους ιστού, όσο και βελτίωση σχετιζόμενων παθήσεων, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, και τα νοσήματα των νεφρών.
Σε όσους ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή με συνέπεια, παρατηρείται σε εβδομαδιαία βάση σταδιακή απώλεια λίπους και αύξηση της μυϊκής μάζας. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι αυτή η διαδικασία δεν συνοδεύεται από στερήσεις, καθώς η μεσογειακή διατροφή προσφέρει ποικιλία γευστικών συνδυασμών που ικανοποιούν και το σώμα και τον ουρανίσκο
Λύστε σήμερα κιόλας το πρόβλημα σας με σωστό πρόγραμμα διατροφης κλεινωντας ραντεβού εδώ. Αν πάλι είστε εκτός Θεσσαλονίκης εξυπηρετηθείτε online πατωντας εδω Aν εχετε καποια αποροια στειλτε mail εδω