Διαβήτης τύπου 1 και διατροφή ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 (διαβήτης τύπου 1, ΣΔΤ1, πρώην ινσουλινοεξαρτώμενος ή νεανικός διαβήτης) είναι μια μορφή του σακχαρώδη διαβήτη που προκύπτει από την αυτοάνοση καταστροφή των β κυττάρων του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη Τα κλασικά συμπτώματα είναι πολυουρία (συχνή ούρηση), πολυδιψία (αυξημένη δίψα), πολυφαγία (αυξημένη όρεξη) και απώλεια βάρους.Σε σχέση με τα υπόλοιπα νοσήματα στο διαβήτη τύπου 1 ο ρόλος μας είναι να εκπαιδεύσουμε σωστά τον ασθενή για να μην προβαίνει σε υπεργλυκαιμίες και υπογλυκαιμίες κάτι τέτοιο γίνεται πάντα σε συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό η εκπαίδευση χωρίζεται στα εξής στάδια
ΓΕΥΜΑΤΑ
ένας διαβητικός θα πρέπει να έχει μικρά και συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας τα οποια θα απέχουν τρεις έως τέσσερις ώρες κανονικά μεταξύ τους Με σκοπό αργη απελευθέρωση το ζάχαρο της διατροφής στο αίμα κάτι τέτοιο επιτυγχάνεται με μία διατροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη
ΣΥΣΤΑΣΗ ΓΕΥΜΑΤΟΣ
Κάθε γεύμα ενός διαβητικού θα πρέπει να είναι μικτό δηλαδή να έχει ταυτόχρονα πρωτεΐνη λίπος και υδατάνθρακα η παρουσία πρωτεΐνης και λίπους έχει ως αποτέλεσμα Την αργή Απελευθέρωση του ζαχάρου στο αίμα Με αυτή τη λογική ένα γιαούρτι 10% σε λιπαρά είναι καλύτερο από ένα γιαούρτι 0% σε λιπαρά για έναν διαβητικό
ΤΡΟΠΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ
Είναι καλό τα τρόφιμα τα οποία ένας διαβητικός θα καταναλώσει να έχουν υποστεί την ελάχιστη δυνατή θερμική επεξεργασία για παράδειγμα μία μερίδα αρακά μέτρια μαγειρεμένο θα ανεβάσει λιγότερο το ζάχαρο του αίματος σε σχέση με έναν αρακά στην ίδια ποσότητα και συνταγή Απλά πιο βρασμένο Επίσης η παρουσία ξιδιού ή λοιπών οξέων έχει βρεθεί ότι καθυστερεί και αυτή την αύξηση της γλυκόζης του αίματος
ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗΣ
Προσοχή προσοχή η παρακάτω πληροφορία είναι ενδεικτική και όχι απόλυτη σχετίζεται εξολοκλήρου με το είδος της ινσουλίνης Κάθε γεύμα ενός διαβητικού ινσουλινοεξαρτώμενου χρειάζεται και τις ανάλογες μονάδες Ο τρόπος για να υπολογίσει ένας διαβητικός Πόσες μονάδες αντιστοιχούν σε ένα γεύμα που θα καταναλώσει είναι ο λεγόμενος κανόνας των 500 δηλαδή το σύνολο των μονάδων ινσουλίνης βασική + διορθωτική +γευματική διαιρούμενο από το 500 αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος χρειαστεί μέσα στην ημέρα 50 μονάδες ινσουλίνης τότε έχουμε 500 προς 50 Δηλαδή 10 άρα λοιπόν 10 γραμμάρια υδατανθράκων καίγονται από μία μονάδα ινσουλίνης ΑΡΑ η αναλογία ινσουλίνης : υδατανθράκων είναι 1 μον.:10γρ ΥΔΚ δηλαδή 1,5 μον. : 1 ισοδ. ΥΔΚ. (((1 ισοδυναμο υδατανθρακων=15 γραμμάρια υδατανθρακα))) Επίσης τόσο τα 120 γραμμάρια κρέατος Όσο και τα 4 ισοδύναμα λίπους θεωρούνται ένα ισοδύναμο υδατανθράκων και αυτό Γιατί παρόλο που δεν είναι υδατάνθρακες καθυστερούν την απελευθέρωση τους στο αίμα και άρα χρειάζεται περισσότερη ινσουλίνη για την διαχείριση τους
ΥΠΟΛΟΓΙΜΣΟΣ ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΗΣ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗΣ
Aνάλογα με τον τύπο της ινσουλίνης για την διόρθωση ισχύει ο κανόνας το 1800 δηλαδή Στο προηγούμενο παράδειγμα μας ο ασθενής κατά τη διάρκεια της ημέρας κατανάλωσε 50 μονάδες ινσουλίνης συνολικά όπως το ζάχαρο του έχει ξεφύγει κατά 100 μονάδες πάνω από τον στόχο τον 130ml που του έθεσε ο ενδοκρινολόγος του Πόσες μονάδες Λοιπόν χρειάζεται προκειμένου να π’εσει από τα 230 στα 130 ???σε αυτή την περίπτωση διαιρούμε 1.800 με 50 και παίρνουμε 36 Δηλαδή μία μονάδα ινσουλίνης είναι ικανή να ρίξει το ζάχαρο κατά 36 με ml Άρα η διαφορά 230 – 130 ίσον 100. και 100 / 36 μας κάνει 2,8 Συνεπώς ο συγκεκριμένος ασθενής θα χρειαστεί επιπλέον 2,8 μονάδες ινσουλίνης για να επιφέρει το ζάχαρο του σε φυσιολογικά επίπεδα Eδώ να τονίσω ξανά ότι το παραπάνω παράδειγμα είναι ενδεικτικό και όχι απόλυτο καθότι παίζει ρόλο ο τύπος της ινσουλίνης και η διαθεσιμότητα της ινσουλίνης τη δεδομένη χρονική στιγμή που ο ασθενής θα αποφασίσει παρέμβαση της
Λύστε σήμερα κιόλας το πρόβλημα σας με σωστό πρόγραμμα διατροφης κλεινωντας ραντεβού εδώ. Αν πάλι είστε εκτός Θεσσαλονίκης εξυπηρετηθείτε online πατωντας εδω Aν εχετε καποια αποροια στειλτε mail εδω