Πως μειώνεται η κρεατινινη ένα από τα πιο συχνά ερωτήματα που λαμβάνω στο γραφείο αλλά ίσως και ένα από τα μεγαλύτερα debate της νεφρολογιας.
Αν και το θέμα είναι ιατρικό και δεν μας αφορά εν τουτις χαρην του κόσμου οφείλουμε να δώσουμε μια προσέγγιση αλλά όχι απάντηση καθώς τον λόγο γι αυτήν έχει μόνο ο θεράπων ιατρός και κανείς άλλος.η απάντηση στο ερώτημα λοιπόν είναι εξαρτάται από την περίπτωση ας δούμε λοιπόν γιατί συμβαίνει αυτό.
Τα φυσικά όρια της κρεατινινης κυμαίνονται από 0,6 -1,2 για άνδρες και 0,5 με 1,1 για γυναίκες .Η κρεατινινη σαν ουσία είναι απλά ένας ακίνδυνος δείκτης της νεφρικής λειτουργίας.Αν για κάποια στιγμή γίνει υπέρβαση αυτών των Ορίων έχουμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση της οξείας νεφρικής ανεπάρκειας κατα την οποία μπορεί να υπάρξει επιστροφή του οργάνου στην φυσιολογική του λειτουργία.Αν όμως η κατάσταση αυτή παραταθεί χρονικά για πάνω από κάποιο ορισμένο χρονικό διάστημα τότε έχουμε να αντιμετωπίσουμε. την χρόνια νεφρική ανεπάρκεια κατα την οποία η επιστροφή είναι αδύνατη. Και στις δυο περιπτώσεις βέβαια ο χειρισμός είναι όμοιος και περιλαμβάνει Μείωση του διαιτιτικου λευκώματος σε 0,6-0,8 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους Μείωση της πρόσληψης κρυφού και φανερου αλατος σε 1,5 γραμμάρια την ημέρα και Αύξηση της κατανάλωσης υγρών εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν.
Εφόσον έχουμε περίπτωση οξείας νεφρικής ανεπάρκειας με τον παραπάνω τροπο δύναται να μειωθεί η κρεατινινη και να έχουμε επιστροφή της νεφρικής λειτουργίας .Αν όμως η περιπττωση είναι χρόνια και άρα ανεπιστρεπτί δυστυχώς η τιμή της κρεατινινης δεν επανέρχεται σε φυσιολογικά επίπεδα και αυτό γιατί σε αυτό το σημείο η κρεατινινη είναι απλά ένας δείκτης μιας οριστικά μειωμένης νεφρικής λειτουργίας.Σε αυτό το σημείο οποιαδήποτε μείωση της κρεατινινης δύναται να αποκαλεσθει και πλασματική. Χρησημοποιειται όμως για να μας δώσει κάποιες περεταίρω πληροφορίες σχετικά με την θρεπτική κατάσταση του οργανισμού κτλ κτλ. Αξίζει βέβαια να αναφέρουμε ότι πρόκειται για έναν ακίνδυνο βιοχημικό δείκτη ο οποίος όσο και αν αυξηθεί δεν θέτει την υγεία του ασθενή σε κίνδυνο σε σχέση με την ουρία που είναι τοξική και είναι αναγκαία η μείωση της μέσω της διατροφής.Αντιθετα σε περιστατικά αιμοκάθαρσης θελουμε να είναι όσο το δυνατόν ψηλότερη και σταθερή καθώς αποτελεί αντανάκλαση της ποσότητας του διαθέσιμου μυϊκού ιστού που τόσο θελουμε να προστατέψουμε στην καταβολικη διαδικασία του τεχνητού νεφρού.
Λύστε σήμερα κιόλας το πρόβλημα σας με σωστό πρόγραμμα διατροφης κλεινωντας ραντεβού εδώ. Αν πάλι είστε εκτός Θεσσαλονίκης εξυπηρετηθείτε online πατωντας εδω Aν εχετε καποια αποροια στειλτε mail εδω