Αρκετοί τόνοι μελάνης χύνονται κάθε χρόνο για να συνθέσουν το βιβλίο που ονομάζεται διατροφή στην χρόνια νεφρική ανεπάρκεια. Παρολαυτα λανθασμένες πληροφορίες που καταργήθηκαν το 1994 συνεχίζουν να φθάνουν στα αυτιά των ασθενών.Η Κυριότερη από αυτές αφορά στον περιορισμό του καλίου.Ακομα και σήμερα αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι ένας νεφροπαθής είναι επιτακτικό να προβεί σε περιορισμό του.

ΟΙ Περίεργες Συγκρίσεις

Όπως Πολλοί έτσι και εγώ χρησιμοποίησα την δύναμη  των μέσων κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να αναδείξω τις γνώσεις και τις ικανότητες μου.Ετσι λοιπόν κάποιες φορές τον μήνα σε ομάδες νεφροπαθών δεχόμουνα τις απορροιες του κοινού που αφορούσαν κυρίως την αιμοκάθαρση την περιτοναϊκή την μεταμόσχευση και την απλή χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.Ηταν τότε θερινοί μήνες που μόλις είχαμε βγει από την καραντίνα και στις απορειες πρωτοστάτησε για κάποιο χρονικό διάστημα μια νεαρή κοπέλα που ήθελε να μάθει ποιο είδος καφέ έχει το λιγότερο κάλιο από ποιον και αν ο freddo espresso ηταν πιο  ασφαλης σε σχεση με τον cappuccino  και κατα ποσο περισσοτερο καλιο ειχε το μαυρο σε σχεση με το λευκο ψωμιι.Το γεγονος αυτο μου προξενησε απορια αλλα και θαυμασμο παραλληλα.

Η ώρα της αλήθειας.

Μετά από κάποιο διάστημα η συγκεκριμένη κοπέλα με τις λεπτομερείς απορίες ήρθε σε επαφή μαζί μου.””Χρειαζόμαστε μια διατροφή για να ρυθμίσουμε τις εξετάσεις της μαμάς μου, αλλά και να μην της ανεβεί το κάλιο””μου είπε.Σε τέτοιες περιπτώσεις δε πάντα είναι απαραίτητες οι ιατρικές εξετάσεις καθώς επίσης και το τηλέφωνο του νεφρολόγου του οποίου οι γνώσεις είναι απαραίτητες για την κατάρτιση ενός προγράμματος διατροφής.Αν και δεν είμαι ο ειδικός για να κρίνω ιατρικές εξετάσεις,μπορω να αντιληφθώ κάποιες τιμές..έτσι λοιπόν ακολουθεί ο κάτω διαλογος όπου Ε εγώ και Α η κοπέλα.

  • Ε Ρε συ η μητέρα σου έχει φυσιολογικές τιμές στο κάλιο της
  • Α Ε ναι λογικό δεν είναι? προσέχουμε πετάμε τις φλούδες διπλοβραζουμε τα λαχανικά μας δε τρώμε τίποτα ολικης
  • Ε έχετε κάνει ποτέ υπερκαλιαιμια?
  • A Tι ειναι υπερκαλιαιμια?
  • Ε Όταν φθάνει το κάλιο σου πολύ υψηλά όταν μουδιάζουν τα χέρια σου,οταν έχεις κράμπες όταν νιώθεις το στομάχι σου κόμπο όταν δεν μπορείς να πεις λέξη με πολλά “ρ” γιατί τρεμεις.
  • Α ε όχι τέτοιο πράγμα δεν είχαμε ποτέ…
  • Ε κάτι δε μου κολλάει…θα μιλήσω με τον νεφρολόγο της μαμάς και θα σου πω.Πραγματικα ο νεφρολόγος μου επιβεβαίωσε ότι η μαμά της κοπέλας μπορούσε να διαχειριστεί σωστά το κάλιο και δεν είχε ποτέ κάποια παρενέργεια.Με συμβούλεψε δε να είμαι τόσο όσο χρειάζεται προσεκτικός χωρίς να κάνω υπερβολές …Όποτε και μετέφερα  τα νέα στην κόρη.
  • A Σοβαρα τωρα ??? δεν εχει θεμα??? μα πριν 10 χρονια οι γιατροι στο νοσοκομειο μας ειπαν να αποκλεισουμε εντελως το καλιο απο την διατροφη μας…
  • Ε μάλλον είχαν λάθος πληροφορίες βλέπετε τότε ήταν 2010..σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει αρδην.

Μετά από πολύ καιρό η ασθενής έβαλε ξανά στην διατροφή της το κάλιο και μήνα με τον μήνα ανακαλύπταμε ότι όντως το κάλιο της ήταν σε σταθερά επίπεδα και ο οργανισμός της μπορούσε να το διαχειριστεί.Aπο την τριτη κιολας εβδομαδα  διατροφης ρυθμιστηκε σωστα η πιεση της (((γιατι εκτος των αλλων το καλιο ρυθμιζει την πιεση)) σε επιπεδα που δεν προκαλουσαν ανησυχια και τα φετεινα χριστουγεννα μετα απο 10 χρονια ηταν τα πιο γλυκα απο θεμα πιεσης.

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *